Havuz Yalıtımı
Yüzme havuzlarını su geçirmez hale getirmek için, karşı basınca karşı sağlam bir bariyer oluşturulması gereklidir. Bundan dolayı dayanıklı bir tabaka oluşturdukları için epoksi çimento havuz yalıtımı sistemlerinin kullanılması önerilmektedir. Solvent içermeyen elastik su yalıtım reçineleri, yüzeyi klor ve atmosferik deformasyonlardan mükemmel bir şekilde korur.
Sudan kaynaklanan zararlardan binaları koruma yapıların sağlam kalması için çok önemlidir. Ayrıca yüzme havuzlarının yüzeyleri su geçirmez hale getirilmesi gereklidir. Böylece havuzlar uzun zaman su geçirmez ve mükemmel verimde kalabilirler.
Havuz Yalıtımı Neden Yapılır?
Havuzu oluşturan donatıların yaşlanması, zemin hareketi gibi farklı nedenlerle yüzme havuzlarında küçük çatlaklar oluşur. 3 mm’den küçük olan bu küçük çatlaklar yapısal bir sorun olmamakla birlikte sızdırmazlık sorununa neden olmaktadır. Sızdırmazlık sorunuyla birlikte oluşan nem, rutubet ve küflenmenin havuz yalıtımı ile giderilmesi gerekir.
Yapmamız gereken ilk şey, sızıntının borulardan kaynaklanma olasılığını ortadan kaldırmaktır. Sorunun bu olmadığını garanti etmek için, aksesuarlarla basınç testleri yapmamız gerekir. Sorun bunlar değilse, su sızıntısının havuzda olduğu kesindir. Bu durumda havuz yalıtımı yapılarak rutubet, nem ve sızıntıların giderilmesi gerekir.
Yüzme havuz yalıtımı, havuzun su sızdırmaz hale getirilmesidir. İster yeni bir havuzda ister onarılmakta olan bir havuzda yalıtım sıralaması vardır. Öncelikle havuzun su izolasyonunda beton yapı ile PVC aksesuarlar arasındaki sızdırmazlığı sağlamaktır. Yeni yapılan havuzlarda havuz çevresindeki drenaj ile havuzun duvarlarına mebran uygulaması gereklidir. Ancak eski havuzlarda ise havuzun dışından mebran uygulaması ya da polyurea uygulama mümkün değildir. Bu durumda 3 farklı yalıtım malzemesi uygulanabilmektedir. Ancak bunlardan en çok tercih edilen kristalize toz esaslı yalıtım malzemeleridir.
Poliüretan su yalıtım malzemeleri de, yapı sektöründeki uygulamalarının yanı sıra sanayi sektöründe de önemli bir rol oynamaktadır. Su geçirmezlik özelliği sayesinde yüzme havuzlarının yalıtımı için de ideal bir malzemedir.
Negatif havuz su yalıtımı, su basıncının tabakadan dışarıya doğru itmesidir. Dışarıdan izolasyon yapılmayan havuz yapılarında bu metot kullanılmaktadır.
İster kapalı ister açık havuzunuz olsun su sızıntıları, nem, rutubet ile sorunlarınız varsa siz de Syr İnşaat’ ın 15 yıllık tecrübesinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca uzman personelimizden ücretsiz keşif talebinde bulunabilirsiniz.
Havuzun kullanım amacına bağlı olarak, kullanılan suyun az ya da çok klorlu olması, periyodik bakımda kullanılan deterjan ve hafif asitler, derzlerin yıpranmasına yol açar. Havuza döşenen seramikler, dolu havuzlarda pozitif, boş havuzlarda negatif basınca maruz kalırlar. Soğuk havalarda ise don tehlikesi altındadırlar. Bu nedenle,tüm bu etkenlerden korunmak ve uzun ömürlü bir su yalıtım uygulamasını garantilemek için klorlu suya, don tehlikesine, negatif ve pozitif su basıncına dayanıklı bir seramik yapıştırıcısı kullanılmalıdır.